МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА АРЕНА БОТЕВГРАД

Местополо- жение

Разпределения

Галерия

МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА АРЕНА БОТЕВГРАД
МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА АРЕНА БОТЕВГРАД
МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА АРЕНА БОТЕВГРАД
МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА АРЕНА БОТЕВГРАД
МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА АРЕНА БОТЕВГРАД
bg/razpredeleniya/13/17/?proj=4


Строителната компания „Р.С. Инженеринг” ЕООД финализира един изключително интересен и атрактивен инженерингов проект – Многофункционална спортна зала с максимален капацитет от 5 000 места в град Ботевград. Общината в Ботевград е главен инициатор и възложител на обществената поръчка, чийто продукт ще радва спортната общественост в града и страната.

 

Вдъхновението, старанието, всеотдайността и високият професионализъм на мениджърския и изпълнителски екип на сроителното дружество направиха възможно достигането на този ден – 29.03.2014 г., когато “Арена Ботевград“  беше открита тържествено.


Разположена на красиво и комуникативно място от града, сградата притежава всички характеристики на едно модерно многофункционално спортно съоръжение.
Застроената й площ е 4 590 кв.м., а разгънатата застроена площ е 9 520 кв.м.
Основния пешеходен подход се осъществява през новоизградено специално за залата, красиво площадно пространство, обогатено с фонтан, алеи с пейки и зелени площи.


Сградата е с компактна изчистена форма, развита на четири функционални нива. Kонструкцията й е смесена монолитна, стоманобетонова, скелетна със стоманобетонови шайби. Металната покривна конструкция над игралното поле на залата е от стоманени, прътови конструкции – ферми, тип тръба в тръба, дълги 68 метра, които образуват рамки с кръстосани наклонени стоманени колони, оформящи северната фасада на сградата.


Покривът на сградата е изпълнен чрез послоен монтаж с първи, видим от вътре слой - LT ламарина Ruukki, вложената топлоизолация е Knauf Insolation, а като финален покриващ слой е монтирана мембрана Mapei, произведена от POLYGLASS® S.p.А. - един от най-големите и иновационни европейски производители на водоустойчиви мембрани.


Пластичната северна фасада на сградата провокира въображението като драпирана завеса, зад която зрителят ще може да се наслади на спортния спектакъл. Преплетени са обеми и равнини, третирани с противопоставящи се материали – ефирни остъклени витрини при входовете и плътни драпирани части в бяло.


За постигане на този архитектурен ефект са използвани съвременни, авангардни материали и технологии.
Всички фасади на Многофукнционалната спортна зала Арена Ботевград са вентилируеми: състоят се от носеща стенна конструкция, топлоизолация, вентилационен слой (кухина), окачваща система, облицовъчен слой от фасадни плоскости и свързващи части (елементи за оформяне на фугите между плоскостите).


Артистичната главна фасада е изключително прецизно завършена с HPL (High Pressure Laminates) плоскости FunderMax, монтирани на алуминиева окачваща система. Те представляват термо-свързани пластични материали, устойчиви на влага, атмосферни условия, надраскване и химикали, с изключителна устойчивост на температурни влияния, лесни за монтаж и поддръжка. Топлоизолацията е 12 см минерална вата Rockwool, каширана със стъклен воал, монтирана върху OSB плоскости и метална носеща конструкция.


Останалите три фасади са изпълнени с трапецовидна ламарина Ruukki като краен слой, касети с минерална вата Rockwool, монтирани върху металната носеща конструкция. От вътре външните стени са обшити с гипскартон. Части от фасадите са решени като окачени стъклени фасади и са изпълнени с профили на Wicona – европейски лидер в производството на окачени фасади и стъкла Gloverbel.


Така изпълнени, ограждащите елементи на спортната зала осигуряват оптимална хидро-, топло- и звукоизолация.


Входове/изходите на сградата са осем - главните шест вход/изхода за зрители са разположени на северната фасада и са интегрирани във витрини, които оформят входните пространства с врати Dorma. На източната фасада са вход/изходите за спортисти, журналисти и ВИП гости. Входовете въвеждат в предверия с контролни пропускателни постове, каси и фоайе. Достъпът до различните нива на сградата се осигурява от четири стълбищни клетки и два асансьора.


Игралната зала е с максимален капацитет от 5 000 седящи места. Теренът на игрището е с размери 24/44 м и отговаря на изискванията за игралните полета за баскетбол , волейбол и хандбал, с необходимата им сервитутна зона. Светлата височина на игралната зала е 12,85 м. Местата за зрители са разположени на трибуни.

Основният режим на използване на залата е за спорт. Спортното оборудване е производство на една от най-известните в тази област фирми - Schelde, в частност баскетболен кош Super Sam 325 и електронно информационно табло Bodet, Франция. Доставката и монтажът на настилките, спортното оборудване и електронните табла са извършени от доказалата качествата си българска фирма „Азимут груп“ ООД.


Игралното поле е покрито с разглобяем дървен под - Speed Lock S20, лицензиран продукт на лидера в производството на спортни настилки - Tarket, Германия. Разглобяемостта на настилката позволява безопасното използване на залата и за не-спортни цели, като концерти, изложения и други светски събития. Осигурена е възможност да се монтира допълнително сглобяема сцена. Капацитетът при концерти е 2 000 седящи места.

 

Седалките за трибуните, както и местата във ВИП-ложата отговарят на високите изисквания за ергономичност и удобство.


За осигуряване на оптимален звуков комфорт са монтирани акустични панели и озвучителна система. Осветителните тела за игрището са метал халогенни прожектори.
Пожарната безопастност на игралната зала се обезпечава от редица мерки: монтирани в игралната зала димоотвеждащи покривни люкове на френската фирма Hexadome - един от водещите производители на естествени димоотводни системи, пожароизвестителна система, специална пожарозащита на металната конструкция. Отоплителната и вентилационната инсталации, както и климатизацията на залата са решени чрез използване на ток, газ и чилъри Climaveneta.


По протежение на източната, южната и западната фасадни стени на стортната зала са разположени основните обслужващи помещения - съблекални за спортистите, треньорите и съдиите, конферентна и заседателни зали, офиси, лекарски кабинет, допинг лаборатория, апаратна, коментаторски кабини и телевизионно студио, помещения за охрана, гардероб, тоалетни за гостите на залата.Всички те са съобразени с капацитета на спортната зала и отговарят на нормативните изисквания.


За довършителните работи в обслужващите помещения в сградата са използвани материали с доказано качество от утвърдени български и европейски производители – хетерогенни PVC настилки от Gerflor, гранитогрес от Refin Ceramiche /Италия/, санитарно оборудване от Vidima, парапети за стълбища и обзавеждане за съблекални по индивидуални проекти.

 

Екстериорното пространство на Арена Ботевград, с площ около 4 дка, е изпълнено така, че да се подчертава елегантната и стилна визия на сградата. Площада пред залата е с акценти на ключови места – фонтан и пилон за знаме, разположени в централната ос на залата подчертават главния вход, две групи пилони за знамена в двата края на главната северна фасада рамкират и насочват към останалите входове за зрители, ефектно осветление от вградени в настилката прожектори нощем осветява пластичната фасада, а главния вход на залата е акцентиран допълнително и от цветно LED осветление. По контурите на площадното пространство са ситуирани зелени площи с места за сядане. Елементите на екстериорното обзавеждане - осветителни стълбове, пейки, кошчета, както и настилката са предимно от доказани български производители.

 

Проектант на сградата е архитектурно бюро“ Амфион“, а независимият строителен надзор е извършен от „Евробилд“ ЕООД.

 

Строителната компания „Р.С.Инженеринг“ ЕООД изгради многофункционалната зала „Арена Ботевград“ за срок от 2 години и красотата на сградата вече радва всички, които я виждат. Изпълнена по всички съвременни изисквания и нормативи, с вложени висококласни материали и оборудване, тази зала има всички основания да се превърне в емблема на отличната инженерингова работа на строителната фирма, а също и в емблема на развиваната спортна традиция и инициативността на Ботевградската община. Само на 40 км от столицата, с оптималната си вместимост, това запомнящо се съоръжение ще може да се ползва за състезания от републикански и международен характер, както и за концерти и изложения.Р.С. ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД - Проектиране, Строителство, Предприемачество. 2020 © Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Всички права запазени.

Top